Nem alıcılar kuru ortamlar için çalışır. Havada biriken nemin duvarda yoğuşmasını engeller. Duvarlarda küf oluşumu, su hasarı, yeni inşa edilen binalar, nemli duvarlar, kötü kokular, pas oluşumu ve diğer istenmeyen durumlar için nem alma cihazı kullanmak doğru çözüm olacaktır.
Küf, aşırı nem ve yetersiz havalandırmadan kaynaklanır. Harekete geçerek bir nem alma cihazı almanız en ideal çözümdür.
Nem Alma Cihazı Nedir?
Nem alma cihazları kullanım alanlarına göre çeşitlilik göstermektedir. Örneğin ev tipi nem alma cihazı ve sanayi tipi nem alma cihazı bulunur. Nem alıcılar havadaki büyük miktardaki nemi kurutarak oluşabilecek nem ve küf oluşumunu engeller. Özellikle nem oluşumunun kolay olduğu yerlerde kullanılması tavsiye edilen nem alma cihazı, çevredeki havayı değerlendirerek ideal kuruluğunu korur.
Ev Tipi Nem Alma Cihazı
Ev tipi nem alma cihazı evdeki yoğuşmayı ve nemi ortadan kaldırmak için kullanılır. Bazı insanlar ise ev dışında kullanılan ortamları rutubetten korumak için de kullanabilmektedir.
Bulunduğumuz ortamın nem oranı %40’ın altına düşerse bazı olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Mesela gözlerimiz yaşarır ve iltihap oluşabilir. Vücudumuz kuru havadan etkilenir ve kızarık, kaşıntı gibi rahatsız edici etkileri oluşturabilir. Bağışıklık sistemi direncini azaltır ve bu da hastalıklara yakalanma riskimizi artırır.
Nem Alma Cihazları Nasıl Olmalıdır?
Topladığı nemi (suyu) kendi kendine tahliye edecek bir tertibatı ve sürekli drenaj için bir tertibatı olmalıdır. Ayarladığınız nem seviyesine göre otomatik olarak açılıp kapanma özelliğine sahip olmalıdır. Otomatik defrost kontrolü iyi olmalıdır. Aşırı soğukta kendini koruyabilmelidir.
Bir nem alma cihazında, üniteye entegre edilmiş bir fan ortam havasını çeker ve onu soğutma elemanının yanına gönderir; burada ortam havası çiy noktasına kadar soğur, yüzeyde yoğunlaşır ve toplama haznesine damlar. Son olarak, kuru hava, sıcak elemanın yanından geçer, burada o taraftaki ısıyı emer ve odaya sıcak hava olarak girer.